A viruttam followed by a song. Please post lyrics for both.
http://www.youtube.com/watch?v=qNqnfNyS ... re=related
Viruttam-pAril uyarnda nilam
-
Re: Viruttam-pAril uyarnda nilam
viruttam lyrics:
pAril uyarnda nilam tanga paccai shezhitta nilam
pUraNa yOgamum bhOgamum pOTriDum puNNiya viNNagamE
Ananda vEda nilam malaiyarugaL pADu nilam
tEn pozhi shOlaiyil jnAna kuyilOsai tenraluDan konju nilam
vaNmai migunda nilam aruL vAkku malarnda nilam
peNmaiyum Anmaiyum kaN karuttOn pErinba kAdal nilam
koLLa koLLa kuraiyAl nidhi koTTi kurinda nilam
teLLiya kalviyum deiva kalaigaLumAi sErndu vaLarnda nilam
veLLi malai paraman kaDal munai vITrirukkum kumari
aruT shakti aLittiDum AnandamAna nilam enrum vAzhiya bhAratamE
nAngaL vAzhttiruttAi nidamE Azhiyum vAnamum bhUmiyum pOlavE
vAzhi sudEsha nilam enrum vAzhiya bhAratamE
The song en tAi vAzh enum mantiram in paTdIp, by Shuddhananda Bharati, was not complete.
Ananda vEda nilam malaiyarugaL pADu nilam
koLLa koLLa kuraiyAl nidhi koTTi kurinda nilam
aruT shakti aLittiDum AnandamAna nilam enrum vAzhiya bhAratamE
nAngaL vAzhttiruttAi nidamE Azhiyum vAnamum bhUmiyum pOlavE
The song en tAi vAzh enum mantiram in paTdIp, by Shuddhananda Bharati, was not complete.
-
Thanks, Lakshmanji.
rshankar, if you see this, can we get the usual
rshankar, if you see this, can we get the usual

-
Do we know the composer of this intensely patriotic verses? As always, corrections and clarifications welcome!
A land (nilam) that is the best/most superior (uyarnda) in the world (pAril); a land where everlasting greenery (tanga paccai) flourishes in abundance (Sezhitta) |
This land of plenty that is praised/blessed (pOTRiDum) by complete (pUraNa) fortune (yOgamum) and enjoyment (bhOgamum) is like the veritable holy (puNNiya) vaikuNTham (viNNagamE) ||
Ananda vEda nilam malai ArugaL pADu nilam
This is the land of the bliss-giving (Ananda) vEdas (vEda), the land praised/blessed (pADu) by rivers (ArugaL) and mountains (malai) |
It is a land where the sound/calls (Osai) of erudite (jnAna) cuckoos (kuyil) caresses (konju) the breeze (tenraluDan) in groves (SOlayilE) where honey (tEn) flows (pozhi) ||
A land where bounty (vaNmai) abounds (migunda); a land where divine (aruL) messages (vAkku) have blossomed (malanrda) |
A land where feminity (peNmaiyum) and masculinity (ANmaiyum) delight (pErinba) in precious (kaN karuttOn) love-making (kAdal) ||
koLLa koLLa kuraiyA nidhi koTTi kurinda nilam
It is a land where, even after taking repeatedly (koLLa koLLa), there is unending (kuraiyA) wealth (nidhi) heaped (koTTi kurinda) all over |
It is a land where divine (deivika) education (kalviyum) that is clear (teLLiya) and art-forms (kalaigaLumAi) flourish together ||
aruT shakti aLittiDum AnandamAna nilam enrum vAzhiya bhAratamE ||
Oh India (bhAratamE)! Extending from (the home) of Siva (paraman), the snow-capped himalayas (veLLi malai), to the tip (munai) of the sea (kaDal) where kanyakumari (kumari) exists (vITRirukkum), this joyful (AnandamAna) land (nilam) that has been given/gifted (aLittiDum) by the divine (aruT) mother, parASakti (Sakti), may you prosper (vAzhiya) forever (enrum)!
nAngaL vAzhttiruttAi nilamE Azhiyum vAnamum bhUmiyum pOlavE
This motherland (tAi nilamE) that we (nAngaL) felicitate (vAzhttiru) should prosper (vAzhi) like (pOlavE) the ocean (Azhiyum), the skies (vAnamum) and the earth (bhUmiyum). Oh India (bhAratamE), our very own land (sudESa nilam), may you prosper (vAzhiya) eternally (enrum)!
A land (nilam) that is the best/most superior (uyarnda) in the world (pAril); a land where everlasting greenery (tanga paccai) flourishes in abundance (Sezhitta) |
This land of plenty that is praised/blessed (pOTRiDum) by complete (pUraNa) fortune (yOgamum) and enjoyment (bhOgamum) is like the veritable holy (puNNiya) vaikuNTham (viNNagamE) ||
Ananda vEda nilam malai ArugaL pADu nilam
This is the land of the bliss-giving (Ananda) vEdas (vEda), the land praised/blessed (pADu) by rivers (ArugaL) and mountains (malai) |
It is a land where the sound/calls (Osai) of erudite (jnAna) cuckoos (kuyil) caresses (konju) the breeze (tenraluDan) in groves (SOlayilE) where honey (tEn) flows (pozhi) ||
A land where bounty (vaNmai) abounds (migunda); a land where divine (aruL) messages (vAkku) have blossomed (malanrda) |
A land where feminity (peNmaiyum) and masculinity (ANmaiyum) delight (pErinba) in precious (kaN karuttOn) love-making (kAdal) ||
koLLa koLLa kuraiyA nidhi koTTi kurinda nilam
It is a land where, even after taking repeatedly (koLLa koLLa), there is unending (kuraiyA) wealth (nidhi) heaped (koTTi kurinda) all over |
It is a land where divine (deivika) education (kalviyum) that is clear (teLLiya) and art-forms (kalaigaLumAi) flourish together ||
aruT shakti aLittiDum AnandamAna nilam enrum vAzhiya bhAratamE ||
Oh India (bhAratamE)! Extending from (the home) of Siva (paraman), the snow-capped himalayas (veLLi malai), to the tip (munai) of the sea (kaDal) where kanyakumari (kumari) exists (vITRirukkum), this joyful (AnandamAna) land (nilam) that has been given/gifted (aLittiDum) by the divine (aruT) mother, parASakti (Sakti), may you prosper (vAzhiya) forever (enrum)!
nAngaL vAzhttiruttAi nilamE Azhiyum vAnamum bhUmiyum pOlavE
This motherland (tAi nilamE) that we (nAngaL) felicitate (vAzhttiru) should prosper (vAzhi) like (pOlavE) the ocean (Azhiyum), the skies (vAnamum) and the earth (bhUmiyum). Oh India (bhAratamE), our very own land (sudESa nilam), may you prosper (vAzhiya) eternally (enrum)!
Last edited by rshankar on 19 May 2011, 05:23, edited 1 time in total.
-
Can feel the fervor of love for the motherland, rshankar.
No rush, but soundarya veLLam tanil is still on waiting ...
No rush, but soundarya veLLam tanil is still on waiting ...