lyrics for etti nirpadum-nAdanAmakriya

Place to go if you want to ask someone identify raga, tala, composer etc or ask for sāhitya (lyrics) or notations or translations.
Post Reply
bkishore

lyrics for etti nirpadum-nAdanAmakriya

Post by bkishore »

pl post the lyrics for

etti nirpadum-nAdanAmakriya-Composer(?)

Lakshman

Re: lyrics for etti nirpadum-nAdanAmakriya

Post by Lakshman »

eTTi nirppadum EnayyA. rAgA: nAdanAmakriyA. cApu tALA. Shuddhananda Bharati.

P: eTTi nirppadum EnayyA naTarAjA Ezhaiyin pizhai yAdayyA
A: kaTTik-karumbinum kani rasap-pAghinum karuttirkk-iniya mukkaNNA andi vaNNA
C1: toTTuk-kalandum kai viTTu veruppAyO tuNaiyena nambiya toNDarai maruppAyO
saTTappaDi maNanda shakti shivakAmiyum sakkaLatti enrE saNDaikku varavillai
2: anrennai azhaittu nI AshaiyuDan pEsi aLLik-kalandE kaLi tuLLik-kudittAyE
inren mukham pArAmal iruppadum nItiyO irakkamE vaDivAgum aruT-perum jyOtiyE

smala

Post by smala »

an audio link? rshankar, do lend us your translation here as well.

Lakshman

Post by Lakshman »

rshankar

Post by rshankar »

Smala - will surely attempt - lovely and passionate padam!

rshankar

Post by rshankar »

The composer, Sri Suddhananda Bharati speaks as the jIvAtmA (the universal feminine principle) to the paramAtmA (the universal masculine principle) in this passionate composition.

pallavi
eTTi nirppadum EnayyA naTarAjA Ezhaiyin pizhai yAdayyA

My Lord (ayyA) naTarAjA, why (En) are you standing (nirppadum) so far apart (eTTi) from me? What (yAdu) is this destitute's (Ezhaiyin) fault (pizhai), my Lord?

anupallavi
kaTTik-karumbinum kani rasap-pAghinum karuttirkk-iniya mukkaNNA andi vaNNA (eTTi nirppadum EnayyA...)

(My Lord naTarAjA), the three-eyed one (mukkaNNA), with the complexion (vaNNA) of dusk (andi) [1], who is sweeter (iniya) for my thoughts (karuttirkku) [2] than sugarcane (kaTTi-karumbinum), or concentrated syrup (pAginum) made from the juice (rasam) of fruits (kani), (why are you standing so far apart from me?...)

caraNam 1
toTTuk-kalandum kai viTTu veruppAyO tuNaiyena nambiya toNDarai maruppAyO
saTTappaDi maNanda shakti shivakAmiyum sakkaLatti enrE saNDaikku varavillai (eTTi nirppadum EnayyA...)

After touching (toTTu) me and uniting with me (kalandadum) [3], will you let go (viTTu) of me/my hand (kai), and dislike me (veruppAyO)? Will you deny (maruppAyO) (to recognize) your devotees/slaves (toNDarai) who believe (nambiya) you to be their companion (tuNaiyena)? Even your legally (SaTTapaDi) wedded (maNanda) wife, the powerful (Sakti) sivakAmi herself (SivakAmiyum) does not regard me as (enRE) a rival/co-wife (SakkaLatti), and has not come (varavillai) to pick a quarrel (SaNDaikku) with me. (So, why are you standing so far apart from me?...)

caraNam 2
anrennai azhaittu nI AshaiyuDan pEsi aLLik-kalandE kaLi tuLLik-kudittAyE
inren mukham pArAmal iruppadum nItiyO irakkamE vaDivAgum aruT-perum jyOtiyE (eTTi nirppadum EnayyA...)

That day (anru) you (nI) summoned (azhaittu) me (enai), talking (pESi) lovingly (ASaiuDan), you gathered (aLLi) me up in your embrace and jumped (tuLLi kudittAyE) in ecstasy (kaLi) as you made love to me (kalandE). Oh supremely benevolent (aruT) mighty (perum) effulgence (jyOtiyE) [4], the very embodiment (vaDivamAna) of mercy and compassion (irakkamE), is it morally appropriate (nItiyO) for you to not see (pArAmal iruppadum) my (en) face (mukham) today (inru)? (Why are you standing so far apart from me?...)

FOOTNOTES
[1] Refers to the color of dusk (not dusky color) – golden red – Siva is ponnAr mEnian, the golden complexioned one
[2] I think that 'karuttirkku' can also be interpreted as 'in my opinion'
[3] kalandadu here indicates sexual union
[4] Siva is referred as 'light', 'brilliance', 'effulgence' - jyOti

smala

Post by smala »

Thanks for the translation, an intimate and powerful association from a devotee.

rshankar

Post by rshankar »

You are welcome!

Post Reply