Lyrics for kanthamAm - mayuram viswanatha shastry

Place to go if you want to ask someone identify raga, tala, composer etc or ask for sāhitya (lyrics) or notations or translations.
Post Reply
smala

Post by smala »

thanks!

Lakshman

Post by Lakshman »

kAntamAm kadir. rAgA: dEshyatODi/Sindhubhairavi. Adi tALA.

P: kAntamAm kadir kaMam tanil Or vEdAntamAm
A1: shAntamAghi manam kuvindu EkAnta mOna nilai aLittiDum
2: shruti layamuDan tudi sheyyum vargati duritamAi gatiyaLittiDum
3: bhAva rAga tALam viriyAlE vazhi kATTum antara
jIvanAda vEdapuriyilE onru kUTTum sundarak-
C1: nAvinil ruciyE navinriDat-tIrudu pashiyE adu pErinba ruciyE pArkkak-kiDaittOr tapasiyE
AndavanaDi shEra shEra anbu perugudu Era Era kadir kAmam enru kUrak-kavalaigaLaDiyODu dhIra
sheyyumAm karuNai mArip-peyyumAm kaLittiDa gati uyyumAm kaNDAlidu nal vaghaiyum tiru muruga rUpak-
2: manam maDangAdu mannavanai ninaittiDum pOdu dinam avanaiyallAdu gati vErenakkEdu vElavan pugazh
pADap-pADa vEgamAi manam nADa nADa shIlanai uTkoNDADa Ada shEvaDigaLai tEdat-tEDat-tONumAi
divya jyOti kANumAm teLindAl anbu pUNumAm darishikka bhAgyam vENumAm vaDivElavanenra
3: santamum ariyEn pugazhap-perum tamizh ariyEn nAn bhaktiyil shiriyEn bAla kandanukk-kaDiyEn
kadir kAma vazhi mella mella kaDugi naDandu shella shella edirp-pulangaLai vella vella eDutturappadE nalla nalla
nEramAm nigharaTra guNa sAramAm viritturaikka abhAramAm vishvam tanakku pakAramAmvaramaruLum divya

smala

Post by smala »

Sri Lakshman-ji - indebted to you lifelong for this invaluable help you provide.

smala

Post by smala »

Ravi, would you like to take this on?

rshankar

Post by rshankar »

S-P - I will set the ball rolling with this first installment. I am trying to understand the caraNams. BTW, this is an interesting composition in that it is presented as having three different anupallavi sections. I have interpretted it as if the pallavi is tacked on to each of them

pallavi
kAntamAm kadir kamam tanil Or vEdAntamAm

There is an electrifying beauty/effulgence (kAntamAm), a principle/spiritual presence (vEdAntamAm) in (tanil) kadir kAmam!

anupallavi 1
shAntamAgi manam kuvindu EkAnta mOna nilai aLittiDum (kAntamAm...)

(There is an electrifying beauty/effulgence, a principle/spiritual presence in kadir kAmam) that allows-us-to-attain (aLittiDum) the state (nilai) of introspective contemplation (EkAnta mOna) [1] after we achieve (Agi) peace (SAntam) through a mind/heart (manam) that is engaged in prayer (kuvindu).

anupallavi 2
shruti layamuDan tudi sheyyum vargati [2] duritamAi gatiyaLittiDum (kAntamAm...)

(There is an electrifying beauty/effulgence, a principle/spiritual presence in kadir kAmam) that grants (aLittiDum) salvation (gati) expeditiously (duritamAi) to those that offer prayers/sing (tudi Seyyum) with a voice that is aligned (uDan) in perfect pitch (Sruti) and rhythm (layam)!

anupallavi 3
bhAva rAga tALam viriyAlE vazhi kATTum antara
jIvanAda vEdapuriyilE onru kUTTum sundarak-(kAntamAm...)

(There is a) handsome (sundara) (and electrifying beauty/effulgence, a principle/spiritual presence in kadir kAmam) that reveals/points to (kATTum) the right path (vazhi) through the expansion (viriyAlE) created by the confluence of emotion/feeling (bhAva), melody (rAga) and rhythm (tALam) and unites (onru kUTTum) with the inner (antara) spirit in a place called vEdapuri (vEdapuriyilE) where life (jIva) is blissful (Ananda).

FOOTNOTES
[1] EkAnta literally means solitary or private, and mOna means silence
[2] I am not sure if 'vargati' is a correct word
Last edited by rshankar on 13 Jan 2010, 06:57, edited 1 time in total.

smala

Post by smala »

What is kadir kAmam?

mahakavi

Post by mahakavi »

Kadir KAmam is a Murugan shrine in Sri Lanka. Most revered place for Srilanka Thamizh people.

mahakavi

Post by mahakavi »

>> tudi sheyyum vargati duritamAi gatiyaLittiDum<<

There are two "gatis" in the same line.
One possible variation in the line could be:
"tudi seyyum avarkku adi duritamAy gatiyaLittiDum" or "tudi seybavarkku adi...."
which would mean "granting salvation very quickly to those who offer worship"
Last edited by mahakavi on 13 Jan 2010, 03:25, edited 1 time in total.

rshankar

Post by rshankar »

S-P sorry for not making it clear - at kadir kAmam is a very famous murugan temple as already explained, and some people actually believe that it may be part of the arupaDai vIDu (replacing pazham-udir-SOlai)...

Post Reply